31.08.2007 г., 22:46 ч.

История от Плиска 

  Поезия
679 0 1
Плиска е богата на древност.
В Плиска всеки камък говори
на този, който знае да слуша
и чува разказана вековната мъдрост.

"Кон препуска в звездната нощ,
пратеник идва, следван от шепот,
влиза в стана не за пръв път,
но сега Владетеля заплашва с гибелна мощ.
Казва, "Княже, сторил си грях -
върни на предците ни вярата,
52 рода не искат Христа".
Князът отсича: "Не! Напред, войни към тях!".
Направи Борис избора свой -
с Христово име да бие вразите си,
орачи и копачи да учи на писмо,
и тогава душата му да търси покой.
Господ ще помага на България
да оцелее силна, мощна, културна,
съседи да бъдем с Византия
и мир да смени дълги години война.
Победи и сурово наказа боилите
с твърда ръка, макар да не искаше.
Излезе пратеникът от Бялата Плиска,
но вече пратеник в света на мъртвите".

Отминаха кървавите дни,
българи учиха другите на европейска култура,
България властва над чужди народи
и три морета миха граници родни.
Вече 1100 години как княз Борис го няма,
но ние сме все още гордия народ
намерил пътя в снежната зима,
устоял на бури, завоеватели, тежки промени.
Плиска вече не е столица.
Сега се кръстосва от туристи с коли и мотори,
опасана е от електрически жици,
както са опасани минало и бъдеще...
...все още...все още!

© Красимир Кънчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??