В очите му чете се скрита, но изящна злоба,
изплетена от мрежите на хорските сърца.
И, впила се в душата му студена като отрова,
кротко се е притаила завистта.
И гневът с коварното си яркочерно наметало,
обгръща го във дим и пепепелявоморава мъгла.
И сякаш кристалносивото, живачно огледало,
отразява болка студ и самота.
И ето, от нищото се появява чист и искрен образ
на наивното и мъничко дете със светлите коси.
А зелените очи със тъмен ирис като отрез,
събират от щастието лъчи.
Но щастието не може вечно да живее у детето
и бързо пораствайки във мъж едва разбра,
че спасението се крие единствено в небето!
Безцветна е житейската дъга.
Разбра, че наивността и добротата днеска са пороци,
че честността и любовта са малодушни врагове,
че, правейки добро другиму, се давиш в от сълзи потоци,
че вечно си снижен на колене.
Затуй младежът избра да бъде днес с онези,
които биха дали му световна, непоклатима власт.
И хората, онези жалки, покъртителни човеци,
изядени са от машината с гигантска паст.
И врече се във Библията, както някога и кръстоносец,
че ще убива в името на своят добронамерен Бог.
И че ще изкорени във всяко мъничко отроче -
малодушния, добър порок.
И закле се, без да е скръстил пръсти зад гърба си,
да поведе коварния си, но пречистващ нам джихат
и да набоде на копие от титан сърцето на врага си.
Нали така, „човеко-брат”?!
Врагът, заради който детството е осквернено,
онзи, заради който животът му е пропилян
и тези, които са ги следвали – несъмнено
ще вкусят кървавия ятаган.
И той ще създаде новата човешка арийска каста,
прекланяща се единствено пред мисълта,
пречистена от малодушната, наивна краста
на онези, които си играеха с властта.
И тогава той ще изрече на глас – Господи прости ми!
... за ужасните ми и греховни отмъстителни дела.
И кажи ми, Господи, Боже мой, единствено кажи ми -
защо отне ми съвестта?
И отново в очите му чете се скрита, но изящна злоба,
но сега изплетена от величието на мисълта.
И впило се е в душата му, студена като отрова,
мястото, където беше съвестта.
Прекланянето пред мисълта и разума означава да загърбим чувствата.
Прекланянето пред Бог и разума означава да загърбим същността си.
Когато се научим, че мисълта и Бог са едно, ще прозрем същността на нашите чувства.
Мисля, следователно съществувам! – Без значение са чувствата!
Бог създаде човека...! – Без значение е мисълта!
Мисля, следователно създавам човек! – Това трябва да бъдем!
© Христо Стоянов Всички права запазени