Ж А Ж Д А
"Целта на живота е да живееш така, че да
не умреш и след смъртта си"
Муса Джалил
Животът е щастливо чудо.
С възторжен вик нахлуваме във него.
И аз се появих така - с внезапна лудост,
препълнила невръстното ми Его.
Във юнска нощ стремглаво, без да питам.
Бях просто дух, завърнал се отново.
Като Атила гневна и сърдита,
без доводи и без да търся повод.
За да живея непонятното явление
и опозная непознатите му истини.
Безкрайно, величаво сътворение
извайваше от пъпка лист разлистен.
И зашумях - тъй крехка и зелена,
наслада вкусваща от сока на живота.
Един тайфун от истини и грешки,
по пътя си погълнал всяка кота,
а ето ме - мъглявина от рани
и възкресения, и смърти преживяла.
На дните си безкрайните кервани
през пустoш водих, но не съжалявам.
Сега съм тихоесенна, но крия
на пролет нежна цъфналия цвят.
И неутолимо пия, пия, пия...
от непресъхващия свят.
Диана Загора
© Диана Кънева Всички права запазени