Като стрелички в редичка,
изскачаха от шадравана,
кошер мънички пчелички,
пийнали по мъничко вода.
Жегата навън мореше
и тревички и цветенца.
Пожълтяха, залиняха,
молеха се на ветреца.
Той дано да донесе,
малко хладина, дъждец.
Да измие им листата,
че да цъфнат пак цветята.
Баба сврака зажъдняла,
трака с криле край мен.
Търси сянката дебела,
за да скрие тя глава.
В тази лятна жега,
всички вече ожаднели,
умълчани, уморени
чакаме дъждец да падне.
© Елена Всички права запазени