Жената с червената рокля...
(Вечер в Страната на спомените)
Съдбата често се шегува
(дори и грубичко със нас!) –
погали ни, а отпътува
съвсем внезапно с „мръсна газ“!...
... Замита Времето предишни
следи от по-щастлив Живот,
а опитите са излишни –
да върнем неговия ход...
... На Миналото във мъглата
спасителен просветна фар:
– с червена рокля бе Жената
пробляснала за миг мака́р...
Необяснимо в паметта ми
далечен спомен възкреси́ –
как с мощна сила ме подмами
дъхът от нейните коси́.
... В една чаровна лятна вечер,
в която падаха звезди –
вървях в мечтите си увлечен
и в у́нес, тъжен може би...
Отдавна знаех, че безкрайна
не е дори и Вечността,
а във космичната ѝ тайна
сме вплетени със любовта...
Тя бе като внезапен вятър –
аз бях блуждаещ в здрача лист
и завъртя ме в необята
в миг полъхът ѝ поривист.
Красива бе... Невероятно!...
А думи за това не знам
и даже днес съм в стрес, когато
опитвам да я пресъздам...
Като видение изящно
усмихната се спря до мен –
и бях в „безкрайността“ ѝ властно
от гравитация пленен...
Червена разкроена рокля,
обвита със венец коса́ –
чаровна, звездоока, топла
и свежа бе като роса́...
За миг – оптическа измама
допуснах, че е може би́,
но с най-вълшебната покана
зовяха нейните гърди...
А бях се озовал във притча
и бе поуката с вестта,
че носеше тя непривична
покана и към Вечността!...
... И тръгнахме тогава двама
под дъжд от падащи звезди –
в Безкрайността да търсим храма,
във който да се потвърди,
в обърканите ни представи
за чувствата и любовта,
че всичко случва се наяве
и във абсурда на нощта!...
... А знам, че нямаше тогава
там по-абсурдно от това́,
че любовта ще продължава –
взривила всички сетива́!...
... И на разсъмване, когато
със утринната му мъгла́,
просветна хоризонта в лятото –
тя вече бе си отишла...
* * * * * * * * *
... Приех, че е шега Съдбата
направила в нощта със мен,
но тъй красива бе Жената
във роклята със цвят червен,
че явно „дремещи“ неврони
възбуждат се във паметта,
когато Споменът ме гони
в аналите на Вечността...
11.09.2020.
© Коста Качев Всички права запазени
мигове отронени...
Харесва ми!