Животът в моята страна
е станал тъй мрачен и жесток.
Защо ти, Българино,
позволи така да се отнесат с теб?
Защо, Българино,
ти навел си тъй глава и не смееш да я вдигнеш?
Нима харесва ти така -
животът да ти минава в мрак и самота!
Защо, Българино,
ти така си се затворил в своята черупка?
От своя дом ти направил си затвор
за своята душа!
Излез навън, от своя затвор,
тъй мрачен и ще видиш,
че навън е светло, тъй прекрасно!
Навън, в горите и полята,
пеят птички, а слънцето е още там, на небето,
и огрява живота ти за теб!
Вдигни глава и не я навеждай вече,
защото ти потомък си на свят народ!
Ти, Българино, си обречен да се бориш цял живот!
© Екатерина Веселинова Всички права запазени