8.09.2019 г., 10:24 ч.

Каква е мерната единица 

  Поезия
411 1 0

КАКВА Е МЕРНАТА ЕДИНИЦА


Как и защо измерваме любовта?
Каква е мярката и мерната единица?
На килограм ли се измерва душа?
На метър ли сърдечната искрица?
На куб, или на квадрат,
се мери любовта на брат?
На волтове ли мерим топлината
между мъжа и жената,
дори и към децата?
Щом има мерна единица,
то има непременно и цена.
В левове, или в стотици
се купува обичта?
Детето още непрогледнало,
го питат уж любещи:
„Кого обичаш повече, чедо,
мене, или баща си?“
От рано то разбира,
че обичта се мери,
че трябва да избира
между различните размери.
Влюбени момче и момиче
отново мерят, кой повече обича?
И почват тъжни сметки,
числа различни и отметки...
Защо се питаме тогава,
че децата ни ни хвърлят в жарава?
Те направили са сметка,
че сме тъжна гледка, 
че е паднала цената
и сме ненужни на земята.
Хора,
любовта не се измерва
нито в мерни единици
нито в левове.
Мери ли се полета на птица?
Любовта я има, или няма.
Тя може да остави рана,
Но може и до Бога да те възвиси
в нечие сърце, в нечии очи.
Виждали ли сте, чели ли сте някъде
Бог да мери и да оценява?
Той просто възлюби чадата си еднократно
за хилядолетия, докато света се обитава.
Кое дяволско изчадие първо измери?
Кое първо сложи цена?
Кой възкачи на пиедестал лицемерие 
и постави на борсата човешката душа?
Хора, добре помислете
и към неизмерната Божя любов се върнете!


08 09 2015
 

© Надежда Борисова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??