24.07.2019 г., 20:52 ч.

Каменната сватба 

  Поезия » Любовна
350 2 12

Дъждът е вкаменена ярост,

зурни и гайди глъхнещ звук.

Копнее вехнещата старост

за дял от любовта на друг.

 

На звезден сън ли ти приличам

или на късен листопад,

пред теб когато се събличам

от кожата на този свят?

 

Съдбата си сама поисках.

Щастлива ли съм? Всъщност знам.

Кръвта по тебе щом се плисне

ще станеш камък праведен и ням.   

 

 

24.07.2019   

 


Каменната сватба е природно скално образувание, което се намира на 5 км от Кърджали, до с. Зимзелен. Представлява риолетови туфи, формирали се преди 40 млн години в резултат на подводна вулканична дейност. Легендата гласи, че някога местен момък залюбил девойка от съседно село. Баща му откупил момичето за гърне злато и вдигнали сватба за чудо и приказ. Шествието с момата тръгнало за Зимзелен. Но се появил вятър, вдигнал кърпата на девойката и открил лицето й. Свекърът бил запленен от красотата на девойката и през ума му минали нечестиви мисли. Тогава цялата сватба се вкаменила. Останал само младоженецът, но той помолил вятъра да вкамени и него. Вятърът изпълнил молбата му. Останала само локвичка от сълзите му, която може да се види и днес.

© Мария Димитрова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??