10.11.2011 г., 20:44 ч.

Кметска управия 

  Поезия » Хумористична
545 0 10


(из цикъла "Вицове в рими")

Научи господин Стоян Попов,
управител на еН-ска околия,
че в тамошното село Криворов
похватите на кмета бай Илия

са странни, меко казано. Реши
инспекция на място да направи
и тръгна със файтона; че греши
управник, който без контрол остави

служителите – мислеше Попов.
На влизане в селото срещу него
зададе се процесия. С покров
от бял сатен наметната, в ковчега

жена седеше. Хубава и млада.
Управителят стреснато конете
запря и зяпна в няма изненада,
па се прекръсти и подкара. Ето

ти нова изненада на площада.
Гол мъж завързан, като същ Христос и
тълпа жени пред него – стари, млади –
го скубят, дращят и танцуват боси.

„Това – помисли разгневен Попов –
надмина всичко… чашата преля…”,
и в кметството, намръщен и готов
да мята гръм и мълнии, влетя.

И без да чука, в стаята на кмета
нахлу, обаче… дръпна се сащисан…
на бюрото, на царя под портрета -
наместо да е в работа улисан

над селските книжа – в неловка поза,
заголил задник върху булка сочна
се трудеше Илия. Явно в този
момент не чуха как Попов изскочи

навън от общината и нервиран
закрачи пред вратата. След минути
жената си излезе. Афектиран
Попов се върна. Този път с изути

до коленете панталони, свари
във кабинета кмета, а зад него
друг мъж без гащи, пак във поза стара.
Втрещи се околийският колега,

но тихичко вратата пак затвори
и се изниза като мокра връв,
разходи се нервирано из двора,
сумтя, пуфтя и пак се върна. „Пръв

от тука ще изгоня теб, да знаеш –
започна да крещи на бай Илия –
Ти срам си за властта!… Провал!… Каква е,
по дяволите, тази управия?!”

„Защо, гос`ин началник, под контрол
във селото е всичко!”. „На това ли
контрол му викаш?… да работиш гол!…
Кажи ми ти - да почна отначало -

защо погребват тука живи хора?”
„Това, гос`ин началник, под контрол е.
Помагам на женицата, че скоро
горката овдовя. Умря Никола

и я остави с борчове към банки.
А как да ги плати! Та рекох значи -
умрела че я пишем буля Станка…”
„Добре... да кажем, че е тъй... Обаче

какъв е онзи мъж, завързан гол,
където го линчуват на площада?”
„Е, тука ги изпуснах от контрол!
Похвали се пиян, че стари, млади

жени наред щял днеска да оправи...
Успя да стигне, само че до пет...”
„А сцената на бюрото?”. „Такава,
гос`ине, е съдбата ми на кмет!

Те двамата са женени. Той рече,
че тя не става, тя – че той не може...
Изпървом ги придумвах, ама вече
и двамата да пробвам се наложи!

Сега остава само онзи гол
пияница с жените да оправя...
Та в селото е всичко под контрол,
гос`ин началник... кметът пипа здраво!”

© Ангел Веселинов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??