25.12.2009 г., 11:13 ч.

Коледна импресия 

  Поезия
1063 0 8

Когато Коледата наближава –                      
това май знае се от всеки –                           
три духа, един след друг се явяват               
да изправят криви пътеки.                            

Старец сърдит, зловещ и навъсен                 
пръст костелив е размахал:                           
„Знай, човеко, бая си закъсал,                      
малко за греха си плакал.”                             

Мъж на средна възраст тутакси го сменя      
и говори бавно, с укор:                                    
„Като гледам, хич не те е еня.            
Да не си изпаднал в ступор?”                          

Но не вика, тихо шепне той, защото              
малко бебе е заспало                                        
и изпитва жал към него: „О, горкото!            
Нищо ти не си видяло.                                     

Аз и старецът сме пропилени,                        
но за тебе не е късно.                                 
Зная, чакат те беди големи                  
сред човечеството мръсно.”                          
...                                                                        
Но след тях пристъпва чиста, бяла                  
една сигурна Надежда.                                       
Колкото и зло де е видяла,                                
със добро ни пак зарежда.                                 

Води тя след себе си Любов и Вяра,               
че Синът на Бог се ражда.                                
Вратата се след духовете затваря                    
и човекът със себе си се спогажда.   

© Весислава Савова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви за прочита и красивите пожелания. Здраве, щастие и любов ви желая.
  • Пред теб да вървят - и Вярата, и Надеждата, и Любовта!
    Най-чистата пътека да ти проправят!
    Честито Рождество и весело посрещане на Новата година!
  • "Вратата се след духовете затваря
    и човекът със себе си се спогажда. "

    Като в приказките!Честито Рождество!
  • Харесах!
    Честита Коледа!
  • Честито Рождество!
  • Здраве и щастие на теб и на тези, които те обичат, Птиче! Весели празници! Радвам се, че те познавам, Вес!
  • Вярата, надеждата и любовта могат да пречистят света от бедите, да изправят пътеките, да защитят доброто! Поздрави!
  • Но след тях пристъпва...
    Честита Коледа, Веси!
Предложения
: ??:??