29.06.2017 г., 21:17 ч.

Колоквиум 

  Поезия » Философска
692 0 0

Колоквиум

 

Сто бухала 

избрали приказна принцеса.

Затворили я в златен саркофаг.

Надписали табела за човечка, 

че Влюбена била без свян.

 

Настанал мрак и нищета,

отхлупили звездите дъждобран –

в хралупа скрила се Луна

и Господ в мъки прималял.

 

Повехнали цветя и жито,

избягал вятър през глава.

Насипали си горест и тревоги

по хора, птици  и трева...

 

На времето му писнало да чака,

нарамило стрелки и в бяг –

спасило на мечтите красотата,

ала загубило  Една... на бряг.

 

Така се счупила съдбата.

Без Той и Тя светът умрял,

на бедните показвали вратата;

богатите – един ратай им бдял.

 

На слънцето стопил се бавноходът, 

дъгата вдигнала ръце –

пристанал дяволът на Ангел,

очернил святото лице.

 

Обърнал се светът надолу –

поискал да застане прав.

Надраскали стените луноходи.

Домът Изчезнал – нароил се гняв.

 

На злобата ѝ дали колесница,

посипали омразата със кал, 

че нямал го Мъжа с десница –

убит бил  Кръстовният крал.

 

Така протичал изпит по забрава,

когато Той оставил любовта, 

а Тя го чакала да дава  –

умираща за мъжка топлина...

 

 

(Но сметката си взела свободата –

убила детското в съня,

нарамила една Голгота

и хлопнала входящата врата.)

 

 

© ДМ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??