9.12.2020 г., 23:16 ч.

Кръчма 

  Поезия
335 0 3

Покривка на карета

В червено и бяло,

Тук-там прогорена,

Тук-там пожълтяла.

 

Пепелник, пълен с фасове.

Перде от прашна дантела.

В печката пука жаравата,

Паяк мрежи плете над нея.

 

Мирис на старо дърво.

Вкус на дим и сажди.

Няма по-вкусно ядене

От тукашните манджи.

 

Седя над празната чаша.

Гледам червените квадрати.

Гледам празните шишета,

Наредени над тезгяха.

 

Часовникът напомня.

Кръчмарят шета уморено.

Не искам да си тръгвам.

Навън е мрачно и студено.

 

Остави ме тук тази нощ.

Налей ми още една ракия.

Не ме отпращай в студа.

Не знам дали ще оцелея.

 

Нека се свия пред печката на кълбо.

Нека си поговоря с паяка за живота.

Остави ме да спя на пода, кръчмарю.

Навън е толкова студено и страшно.

 

Покривка на карета,

Пепелник, пълен с тъга.

Изпих до дъно живота си.

Изпуших го като цигара.

 

Тръгвам. Кръчмата затвори.

Пътят се губи в тъмнината...

Не е нужно никъде да стигам.

Нито имам дом, нито ме чакат.

 

 

© Ваня Накова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • И да имаш, и да нямаш, все карета броиш. То и ако имаш, не се знае какво имаш или дали не е по-добре да нямаш.
    Хареса ми!
  • Гледай по оптимистично на нещата.
  • Тъжна картина, Ваня, но това е действителността! Поздравления!
Предложения
: ??:??