1.02.2011 г., 13:08 ч.

Кръгло настроение 

  Поезия » Философска
578 0 5

КРЪГЛО НАСТРОЕНИЕ

 

Станала отдавна известна и покорна

на кръга и сферата съвършената форма.

Без начало и без край – природна хармония,

пълна симетрия, кръгла симфония.

 

Елегантно множество, просто очертано,

всичко си е вътре, а отвън е всичко останало.

Укротена безкрайност във шепи събрана,

ярка метафора, прекрасна мембрана.

 

Рицарят обича Кръгла маса.

Аз харесвам вино в кръгла чаша.

Кръглата нула с нищо се не смесва.

Омагьосаният кръг никой не харесва.

 

Сателити обикалят в кръгови орбити.

Аз, пък, предпочитам кръгли да са формите.

Кръговратът във природата върви неизменно.

Кръгозорът със годините расте непременно.

 

Не обичам в кръгче с мен да се играе,

а обичам луната цялата кръгла да е.

Не приемам полукръгло и с каприз приятелство.

Правя кръгом при среща с предателство.

 

Алгебриците решават квадратурата на кръга,

а физиците търсят началната сфера.

И моряците окръглят към жените на брега,

като знаят, че всички са от кръглата Венера.

 

Любовта ни облъчва със сферични вълни,

а на грубата сила вълните са плоски.

Не обичам аз плоските, груби шеги

и фалшиви, неискрени кръгли обноски.

 

Аз обичам да гледам децата в очи,

и усмихнати хора в ритмичен хоровод,

да се къпят любимите в топли лъчи –

значи съм Тук и дишам кислород.

 

Обявявам всички поводи за кръгли,

докато кръвта във кръг пулсира.

Във приятелския кръг няма остри ъгли –

там сърцето своята сфера намира.

© Николай Начев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Добре дошъл!
    Казвам го сега, защото днес открих поезията ти, която е изненадваща, истинска!
  • Благодаря ти, Иване! Много ценя твоето мнение. Сега ми хрумва:
    Квадратни чаши или кръгли
    с приятел ние ще напълним!
    И нещо старо: "...франсето мисъл ражда -
    с лошо вино не утолявай жажда!"
  • "Рицарят обича Кръгла маса –
    аз харесвам вино в кръгла чаша."

    Начев, добре дошъл в сайта и наздраве! Присъединявам се на трапезата с кръгла чаша, налей от виното да отпразнуваме случая. Ако пък речеш да черпиш уиски, сядаме на квадратна маса с квадратни чаши.
    Мнението ми за стихото е пълно обло
    и в очите ми се вдигна горе в облак!
  • Всяко мнение, и обло и ръбато,
    с радост ще према като кръгъл подарък.
    Критика от поетичен кръг е злато -
    дебютантът получава кръгла пендара...
Предложения
: ??:??