Кучето в квартала край морето
В очите му - тъга безкрай
и негова си мъдра тайна.
Лежи си - свито на кравай
между зида и локва кална.
Разбира то какво шепти
морето нощем на звездите
и как рибарските мечти
във мрежите рибари вплитат.
Със вярност кучешка сега
то пази уличката тясна,
докато бриза и брега
с русалките танцуват страстно.
С безкрайно важната задача
е кучето така заето:
съвсем случайни минувачи
не пуска близо до морето.
Под погледа му строг и светъл
единствено минават тия,
които тръгват към морето,
повярвали в една магия.
© Нина Чилиянска Всички права запазени