1.10.2019 г., 19:41 ч.

Легенда за хризантемата 

  Поезия » Друга
798 2 2

На чешмата насред село 

мома менци си налива. 

До нея изправил се напето 

момък вода да ѝ отпива. 

 

Погледи си те срещнали 

и родила се магия. 

Момата момъкът отвел я 

с бащина благословия. 

 

И заживели си щастливо, 

радвали им се всички, 

но зла болест се намеси, 

легна момък и затвори си очи си. 

 

Момата дълго се не мая, 

знахари викна от далече. 

Стоят над него и се маят, 

най-после старшията рече. 

 

Ей тука, не далече 

дворец има със зла царица, 

в градината ѝ расте цвете, 

то ще спаси негова душица. 

 

Полунощ настана, момата тръгна, 

довар прескочи, цветето намери,

но не щеш ли зла царица 

пътят ѝ назад препречи. 

 

Що щеш ти в моите покои? 

с леден глас извика. 

Момата цветето показа

и мигом ѝ разказа. 

 

Добре! Така да бъде! 

Листата преброи му 

и толкова години 

да живее либето любимо! 

 

Погледнала момата, що да види, 

само четири били листата. 

Тя бързо от фустана

извадила иглата. 

 

С нея лист по лист накъсва, 

безброй са веч листата, 

ръката трепетно протяга 

и на царицата показва. 

 

Виждам аз, че любовта ти 

е толкова голяма.. 

Така да бъде! Да живее 

колкото са тук листата! 

 

На цветето ще дам аз име 

тъй както ти се казваш. 

Хризантема то ще се нарича 

и ще е нежно дори в студена зима. 

 

Разказах приказка една, 

която знаех от дете. 

За мен цветето на любовта, не роза, 

а хризантема се нарича то. 

 

 

22.09.2018г. 

Кети Колева 

 

 

 

 

© Кети Колева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Мариана, Георги, благодаря ви! Вълшебна вечер да имате!
  • Въпреки, че вече съм чел тази ти творба, това не ми попречи отново да се потопя в легендата, като за първи път.
    Прибирам и в любими!
    Поздравявам те!
Предложения
: ??:??