Вечно тъжната Мецана
от съседната гора,
силно вярваше в Лисана,
че е честна и добра!
Но и тя веднъж пострада
от лисичата измама:
Както вдигаше ограда
само с кал и суха слама
зърна Лиса - по бикини,
със приведена снага,
с две огромни, сочни дини
под едната си ръка.
Меца, страшно се учуди:
- Ей, Лисано... накъде...
с тези дини и бермуди?
- Тука нямаме море!
Лиса, мигом я подхвана:
- Ах ти Мецо, как можа,
аз съм тук за твойта рана,
искам теб да утеша!
- Тези дини са вълшебни,
с тях лекувам диабет!
- Даже болките душевни
с тях изчезват занапред!
- Трябва само да ги носиш
денонощно в студ и пек!
- И са само триста гроша,
те за теб са чуден лек!
Меца зяпна - доверчиво
Лиса с дините в ръка -
Много хапчета горчиви
бе изпила до сега!
Разплати се със Лисана,
даде сума ти пари,
и набързо се захвана
с дини - мъка да мори!
Но измина доста време,
мечката не оздравя.
В дините покълна семе,
и се пукнаха в студа!
Меца, чак тогаз се хвана -
колко глупава бе тя!
С двете дини на Лисана
дълго, дълго тя се смя!
Но смехът от тези дини,
Баба Меца излекува,
и през близките години
тя лекарства не купува.
Пък Лисана даде клетва
покрай своята лъжа -
Като скъп и хитър лекар
сред съседната гора!
Юри
Йовев
Август 2019 г
© Yuri Yovev Всички права запазени