12.01.2014 г., 20:15 ч.

Лития 

  Поезия » Философска
388 0 2

 

Не се завръщат духовете на снежинките,

а върху айсберги издъхват ветрове

в годината на източния кон.

Един безимен, чужд и ненадеен  сезон,

във който припознавам ексцентрика  Бог

 като Луис Карол,

 

създаващ нова приказка за  земната Алиса.

Разсъхнали декорите на времето

смразяващо-озъбени  проскърцват,

обхванати от смут и от тревога.

 

По покривите  врани заседават.

Животът ме замерва с изненади,

събудени от летаргичната си дрямка.

Оправям като перца със човка

 всички непокорни свои  атоми.

 

Звънят  пружинени спирали

от непривични мисли във ума ми.

Засилвам се да приютя в прегръдка

разказвача на изтъркани трагедии,

 живеещ  в замък от измислени сълзи.

 

Дупки във сирене са втръсналите  дни.

Безнадеждно е да ги запълня,

за да поема  по обратните пътеки.

За да попадна в преспите на детството

Да бъда пак хлапето,

 

което плъзга за връвчица старото корито.

към хълма и самовглъбено  пита

дали снегът наистина е толкова прекрасен.

Последни капчици надежда  

 

от уличните лампи се изцежда,

дърветата преливат от очакване

на белоснежни духове...

Земята  вече само е земеподобна

и незаслужено е унизена.

 

Декорите на времето скрибуцат

 апокалиптично върху сцената...

 

 

 

© Диана Кънева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря на тоя,който е оценил за тройка творбата ми.Ако не се е ръководил само от чувството за мъст,в отговор на моя оценка,то аз съм щастлива,че си е направил труда да прочете стихотворението ми и според критериите си и гледната си точка му е поставил тая бележка.Тя може и да не ми допада,но играта в сайта е такава,а ние трябва да сме искрени и да не се обиждаме персонално от мнението си,каквото и да е то...Още веднъж,благодаря!
  • Наистина е така,без сняг земята е земеподобна,сезоните се изместват назад и се сливат сякаш в едно,така и при нас от детство,в старост и само с мислите се връщаме в даден сезон.Харесах!
Предложения
: ??:??