25.03.2007 г., 9:50 ч.

МАГИЯТА НА ЛЮБОВТА 

  Поезия
748 0 3

МАГИЯТА НА ЛЮБОВТА

 

Откакто съществувал е света;

в Атина, Спарта, Персия и Рим,

жени живели, с чудна красота

и днес живеят – с чар неотразим.

 

На шир и длъж по четирте посоки,

в далечни континенти и страни;

красиви, грозни, ниски и високи,

се срещат всякакви мъже, жени.

 

Чернокоси, кестеняви, руси,

бели, жълти, мургави и черни,

във любовта и в ласките изкусни,

или коварни, злобни и неверни.

 

Елена, Клеопатра, Афродита

се славели с неземна красота,

а Месалина, Флора и Ксантила –

с порочна страст, зъл нрав и суета.

 

А дон Жуан и Казанова,

с двулични, изкусителни лица,

пожар любовен със отрова

разпалвали във женските сърца.

 

Художници, поети, музиканти,

от древни времена до наши дни,

със силата на своите таланти,

възпявали прекрасните жени.

 

Напразно се измъчвали, горките,

да обяснят любовното изкуство:

защо са в плен мъжете и жените

на най-великото и светло чувство?!

 

Какво внезапно ги разделя,

какво тъй властно ги привлича,

защо едни така се мразят,

а други страстно се обичат?

 

Но любовта си има свой закон:

тя бедни и богати изравнява,

тя не зачита власт, пари и трон,

и никакви прегради не признава.

 

Тя много хора бързо заслепява,

с един замах наказва и прощава,

дори и короновани особи

превръща тя в покорни свои роби.

 

Страдание и радост тя дарява,

могъща е като самия Бог,

но като дявола е тя лукава

и всички са под скиптъра и строг.

 

И ще остане тази чудна тайна

неразгадана, вечна на света;

ту близка, ту измамна и безкрайна

е тя – Магията на любовта!

13. 07. 1988 г.

Кюстендил

 

© Емил Манов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Страхотно е - истинско и чувствено...
  • ...защо са в плен мъжете и жените
    на най-великото и светло чувство?!
    ...И ще остане тази чудна тайна
    неразгадана, вечна на света;
    ту близка, ту измамна и безкрайна
    е тя – Магията на любовта!
    * * *
    Прекрасен стих! Искрен поздрав!
  • Мъдро и прекрасно ,както всичките ти стихове!
    Поклон пред таланта!
Предложения
: ??:??