Мамо
Тези срички първо се изричат от всяко мъничко човече,
дали за да покаже, че обича или че знае вече –
чии е този поглед напоен с безвремие,
който го облива с милост и смирение,
чии са тези длани нежни и любящи
и онези устни ласкаво шептящи.
„На мама са, на мама, сега ще и го кажа!
И цялата любов с ръчички ще покажа.”
Необятен свят, изпълнен с толкова въпроси,
а някога за нас бе колкото човешка длан –
отдавна когато гонехме вятъра боси,
с тебеширени пръсти и в погледа – плам .
Ще потънем в съдбите на безбройни хора
и истина от всяка ще прозрем.
Ще се раздаваме – нали ни си научила да сме упора,
но винаги ни ще остане, какво да ти дадем.
Ти колко си се борила без да разберем!
И колко си ни пазила без да осъзнаем!
Най-труден героизъм е този всеки ден
защото е неоценен, неосезаем.
Сега го осъзнаваме – майката е свята.
Жертваш се за друг – това е светостта,
но не натякваш, не дириш отплата,
боли, раняваш се но накрая пак оставя любовта.
Ти си там където ще се връщаме, винаги успокоени,
с въздишка как бързо времето отмина,
с почуда колко ли сме променени и големи
и с най-дълбока благодарност, че те има.
Когато най-болно ти е и най-тъжно – да стискаш зъби и да знаеш,
че носиш сили всемогъщи които могат всичко да преодолеят,
ти си майка на живота и каквото и са пожелаеш
Бог е с теб и чудеса чрез теб живеят.
Жасмин Маджид
© Jasminne Всички права запазени