18.07.2012 г., 10:25 ч.

Мандаринките на Мими 

  Поезия » За деца
1359 0 10


Чак на Женския пазар 

ходи дядо Ганчо, стар,
и донесе мандаринки 

също като на картинка.


Ала ето тука Мими 

не обича мандарини –
цял ден купата сама

в кухничката си стоя.


– Кой не иска да яде 

тези вкусни плодове?
Седна дядо с пълна купа 

мандарини и... захрупа.


Мими нищо не разбира,

а сърцето ù примира:
„ Дядо Ганчо как яде 

тези страшни плодове?”

 

После с кукли се залиса...

Ала как се размириса
и прекрасно зауха 

цитрусовата кора!


Мимито преглътна жадно, 

взе да гледа дядо странно:

– Може ли и аз една 

мандаринка... за игра?


– Може! – рече дядо важно. – 

Лапай да не ти е гладно!

Седна Мими на шега 

с мандаринка във ръка.

Двама с дядо как ядат 

и ушите им плющят!


– Мамо, утре за награда 

на пазар съм с моя дядо!
Мандаринки две кила 

ще си купим... Тра ла-ла!


© Нели Господинова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??