Маточна белонога,
белонога и зеленоока,
мома снажна и напета,
напета и заклета.
Заклета, да е смълчана,
смълчана и да чака.
Да чака Здравец- левента,
левента и хубавеца.
Маточна- спокойна и тиха,
само с водата говори,
говори и ѝ се моли,
моли я, и я нарича:
Здравец да я обича,
да я обича и да си дойде,
да я заведе тайно в църквата,
в църквата при отеца,
с пръстен да си я зарадва,
да я зарадва и обет да положи,
да го положи и да си я вземе,
да я вземе за всичкото време…
Лоша мълва се разнесе,
Здравец няма да идва,
далече се е задомил
за Роза- щерка на богаташи.
Богата е Роза и бодлива,
бодлива и горделива…
Маточна вече заклета
не иска други обети,
обетите да са проклети,
избяга сама в полята,
полята из равнината.
Лекува хората с билки,
с билки и мълчание,
с водите още говори,
говори им и ги нарича.
© Misteria Vechna Всички права запазени