26.04.2009 г., 21:17 ч.

Много дълго заглавие 

  Поезия
538 0 3

 

Не може да е „карамелена нощта"!

Попрегоряла захар е  най-вече...

С треперещи ръце

разсипана по печката

след петъчната вечер,

за сладкото тесто на козунаците.

 

А женорята (дъщерите и снахите)

ще бързат да забършат...

а защо?

В нощта ще трябва да омесим

и този мирис,

и „некупешките" яйца,

и мляко от сено,

и бялото сърце на житото.

 

Не е възкръснал „Онзи" още,

а празнуват внуците.

Иконите им светят върху скрина

и младостта подскача като кончето,

което вярва, че овода, ухапал го,

е промисъл.... и още нещо -

бездетните мадони по стените

са с бозки,

които могат да изхранят

поне петнадесет отрочета.

 

Сякаш не е Великден,

а Рождество.

Сякаш няма ясла,

а само обор,

в който прежùвя кравата

миришещо на звезди сено,

и цицките ù много,

а телето - едно.

 

В „карамелената" нощ

луната е изпечен бадем

върху козунаците на Балкана.

И понеже трябва да ядем,

когато не работи  „Мак Доналд'с",

я дай да колим агнето,

че кое време стана!

© Георги Динински Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • иии, много кефещо!
  • ...амен-амен - Гергьовден

    Луната е бадем върху козунаците на Балкана...белен и изпечен бадем - прилича!
    Сега се сещам за едни кози и кърпикожуси, покрай кравата навярно и заради атмосферата, която си имат извътре стихотворенията ти...

    Поздрави, дайк!
  • Оригинален стих!
    Аплодирам!
Предложения
: ??:??