23.06.2019 г., 22:11 ч.

Молитва към залеза... 

  Поезия » Философска
879 2 1

Молитва към залеза...

 

Вълшебството на залеза разсипва

отново над света особен чар

и тайно закопнявам за молитва

във неговия замечтан олтар...

 

... Понеже искам Времето да върне

надявам се той просто да реши

посоката си днес да преобърне

и в космогонията да сгреши...

 

И в нежната тъга на тази вечер

да хвана Пътя за обратно бос,

тъй както помня, че вървял съм вече

във старо време и по сенокос.....

 

И още: Орден на „Светия залез

във тази вечер тук да основá,

но не на манастир в уюта мамещ,

а под небето с Първата звезда...

 

В мига когато Слънцето целува

за „лека нощ” мечтателно света

към мен една флотилия пътува

със Слънчев вятър в Звездните платна...

 

О рицари на Залеза: „Къде сте?”-

вий тайнствено елате с вечерта

и с пиетет, и с ритуални песни

във нея да посрещнем Любовта...

 

Да дойдат влюбени и посветени,

поети и изгнанници в нощта,

и всички преживели във забвение

безкрайната житейска самота...

 

И аз живеех някога самотно

желаейки постеля да деля

с една жена, но в пътя през живота:

тъй много ме боля... Не отболя!...

 

И проумях: страстта не е химера

и цял живот я търся по света,

но има ли я, знам ще я намеря

защото преболях от самота!...

 

На Залезът от огънят угасващ,

аз бóрина разпалил бих сега

и фанатично, както всеки вярващ

на догмата му ще се обрека...

 

... Като портал към други измерения

е Залезът красив във вечерта

и моля го сега за разрешение

през него да премина във нощта,

 

защото там с вълшебството на мрака

ме чака недолюбена жена

да продължим по пътя си нататък

с флотилия от звездна светлина...

 

08.07.2016.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Удоволствие е Поезията, преминаваща през теб, за да докосне читател! Благодаря!
Предложения
: ??:??