25.04.2008 г., 11:10 ч.

Моля те, слез 

  Поезия » Гражданска
1216 0 5
 

Боли ме да гледам разпятието

и клинците, впити в плътта ти.

Погледа примирен и тези, забити в душата ти,

със трънен венец на главата.

 

И за какво беше всичко - за Истината?

За вярата във Възкресението?

За изкупването на греха

и за цената на Изкуплението?

 

Душевното възкресение. То ли е истинското.

Това ли е "раждането отгоре".

Да избухнеш в себе си като свръхнова.

Да гръмнеш отвътре Гордиевия възел на Егото.

Да го анихилираш, но овладяно.

Да се отречеш от себе си заради нещо много важно.

 

Тялото е невероятно творение, но е технология.

Малко грубо казано, но е така. Който го е сътворил,

сигурно знае как да го направи пак.

Но за какво ми е нова торба с кости,

ако душата ми остава проста.

 

Не ми трябва Второ Пришествие или

Армагедон, както го е описал св. Йоан.

То и без това се вижда накъде вървим.

За какво ще си говорим като дойдеш?

За компютри или за мутри.

 

И на кръст да се разпънеш пак - не върви.

Ще те отнесат като пътен знак с някой джип

и в бюлетина даже няма да влезнеш.

Виждаш, на никой не му пука.

Това са двадесет века. Хората са други.

По празник ходят на църква

и след това слушат чалга.

 

Ще кажеш: Ти пък кога се пръкна?

Кога се роди, кога поживя и кога ти писна?

Кога стана толкоз християнин?

Не знам. Не, че съм чак религиозен,

но толкова ми е деянът.

 

Затова стой си на небето

и не се омърсявай пак със нас.

Не си струва в нашето време.

Живеем в обратно броене.

 

Но от кръста, моля те, слез. Моля те.

© Веселин Бенчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • И пак сме близо до навечерието на Великден,но ще открием Великия ден,когато погледнем навътре в нас и си отговорим на този сложен и мъчен въпрос:защо спим, а си въобразявамве,че сме будни и свободни...?
  • Много горчиви истини съдържа стиха ти
  • Помислих че си на 15.И си викам, има попадения, разхвърляно омазано ( тази "вяра " в Бог ме притесни малко), но като цяло има "хляб".(ако беше на 15)Ама хляба вече е почнал да се рони.
  • Тялото е невероятно творение, но е технология.
    Малко грубо казано, но е така. Който го е сътворил,
    сигурно знае как да го направи пак.
    Но за какво ми е нова торба с кости,
    ако душата ми остава проста.

    !!!!!!
  • Много силен стих, Веселин!Събрал си толкова много истини в него, поздравявам те!В навечерието на Великден всички трябва да си направим равносметка.
Предложения
: ??:??