14.10.2008 г., 22:40 ч.

Мома Богданка 

  Поезия » За деца
3964 0 6

МОМА  БОГДАНКА

 

Расла мома Богданка

като цвете на полянка.

Тя за работа нехаела -

да се гизди само знаела.

Дошло време да се жени.

Заприиждали ергени.

Сватовете от селата

ей ги - тропат на вратата:

"Брей, че хубава мома!

Дайте ни я за снаха."

"Добре - казвал им бащата,

но е галена момата.

Що е работа не знае,

да се гизди най-желае."

Щом това разбирали,

бързо си отивали.

Ала в един слънчев ден

дошъл старец пременен:

"На сина ми  - за стопанка,

искам вашата Богданка.

Чух, че галена била,

но това не е беда.

Работата щом тежи,

в къщи тя ще си лежи."

Сватба вдигнали голяма

с вито хоро на мегдана.

На другия ден с петлите

се разшетали снахите.

Чак когато пладне стана,

се пробудила Богдана.

Ала никой на софрата,

не поканил я - горката.

На вечеря също стана.

Гладна легна мързелана.

Да, но гладна, как се спи?

Тя не мигна до зори.

Кога обади се петела,

тя двора вече бе измела.

И припка с менци - ей я на -

на кладенеца за вода.

Обяд дойде и на софрата

покани свекърът снахата.

Усмихна се и тъй й рече:

"Ех, работливка си ни вече.

Парче от питата вземи

и днеска сладко похапни.

Само който заслужава,

с топла пита се гощава."

Ленивецът не огладнява.

 

Приказката довърши.

Краят - сам го измисли.

И поуката вземи.

© Лилия Велчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви, мили момичета!Вие сте сладурани, запазили детето в душите си...
    Обичам ви!
  • Тъй Богданка,се излекува,
    вече тя не мързелува.
    Хубаво си поднесала познатата ни приказка,но под формата на стих.
    Поздравления от мен,защото се е получило отлично.Накара ме да се усмихна и да си спомня за тази хубава приказка от детството ми.Благодаря ти,Лилив!
  • Сладурско е Лили!Хубава приказка!!
  • Много ми хареса! Човек знае и две и двеста или кучето скача според тоягата!
  • Eх и мен разтопи! Поздрави!!!
  • Много хубаво си пресъздала приказката в стих, Лили!
    При теб винаги е свежо!
Предложения
: ??:??