Мъдрост
Нима някой знае какво си?
И как се постига твоята сила?
Къде се намираш, къде си скрита?
Кога и в кой ще се проявиш?
В древността титла на почит,
ориентир на човек в живота,
божия дума с дълбок смисъл,
пример за мислите, думите и делата!
Ти си енергия невидима, многолика,
с корен от здрав разум
и стъбло от мисъл дълбока,
с цвят на овладяни чувства - съблазън!
Ти си безветрена морска шир,
без писък на чайка и шум.
Ти си безкрайна тишина, необятна,
от време на време звън на камбана!
Ти си стръмна козя пътека,
за малцина призвани път!
Ти си връх високо в небето,
несбъднат блян за мнозина.
Ти си име на християнска светица
и столица на древна народност,
с безброй герой и мъченици,
а днес без достойнство и гордост!
Ти си средният път на Буда,
извървян с любовта на Христос!
А как се достига до теб –
изключително труден и лесен въпрос? -
„По безкрайния път на невидимата следа!„
© Евлоги Всички права запазени
Поздрав!