На Иво
Едно момче отвън почука
сред тягостната тишина и скука.
Почука не с ръка и не със звън.
Дори не знаех пък дали е сън.
Усетих как подтичва слънчевото зайче по стъклото.
Подскочи, после ме погали по челото.
Донесе смях и нежност, и закачка,
небрежно хващайки ни във житейската ни крачка.
А крачихме в проблеми устремени,
оплетени в интриги и подривни схеми
да имаме, да грабим, и владеем,
забравяйки по мъничко и да живеем.
Отворих му, поканих го: - Седни!
Сега ме слушай! - че проблемите са много - бизнесът ми не върви...
Не знам какъв си, откъде си и защо провлачил си тук крак.
Стой си, аз ще се жалея и на съдбата ще проклинам лошия ù знак.
Говорих дълго и унесен в собствените си сълзи,
дори не го попитах - Гладен ли си? Жаден ли си?
Дали пък някъде и теб не те боли...
Дори не зърнах и напуканите му нозе.
Със слънчевото зайче ходеха от дом на дом
и стопляха по нечие сърце.
Пропукваше се и душицата във тях.
Не го показваха, прикривайки го със смях.
Лекуваха и подаряваха мечти.
Дали пък някой се замисли, че може нейде да ги заболи.
Добре ли си, братле, сега? - ми каза моят непознат -
Оставям ти приятеля си, слънчевото зайче.
Пази ми го, не трябва да подвива крак.
То винаги ще бъде в теб и ще те кара да се смееш.
Човече, дишай! И бъди си ти! Не бой се, най-накрая ще успееш.
А кой си ти? - подвикнах му -
Кажи си името, братле?
Не аз, а гузната ми съвест да го помни в себе си поне.
Не каза нищо, просто си отиде...
Аз зная, някъде сега върви - усмихнат, лъчезарен...
На приятелството верен.
Не се нуждаеше от име - беше просто ЗЕМЕН.
© Румен Вълчев Всички права запазени