11.01.2012 г., 15:33 ч.

На моя най-добър приятел 

  Поезия
790 0 5

Като сянка на птица
над теб прелетя
тази ясна зорница -
младостта!
И в твойто сърце
мъка тиха се крие
и притулил лице
сълзи очите ти мият!

 

Знам, пак ще поискаш
да литнеш в простора,
знам, пак ще размахаш
свойте крила.
Но твойте крила
уморени са вече,
погледни – младостта
като чаша вода изтече!

 

Като приказен кораб
в безбрежна вода
те отнесе в простора
младостта!
И остров един
в туй безбрежно море
ти видя уморен
и поиска да спреш.

 

Ти на острова слезе
и погледна назад,
и учудено бездна
зад тебе видя!
И ето, вече разбра,
че твоят път е дотук.
Зад тебе е младостта,
а ти си вече… друг.

 

Приятелю мой,
с побелели коси
на острова твой
ти сам не си!
Обърни се встрани,
погледни към брега,
не, недей се чуди,
да, туй съм аз!

 

И моят кораб доплува
до последния бряг,
все пак не е ли хубаво,
че с теб сме заедно пак?!
Нека в късния час
за нищо с теб не тъжим,
щастливи бяхме тогаз,
а сега… да мълчим!

 

Р.
Но когато назад се обърнеш
и видиш, че всичко зад тебе
е пурпурен изгрев, облян от лъчи,
ти за миг със тъга ще си спомниш
за своята младост и едри сълзи
ще ронят твойте очи!
И нека назад не поглеждаме
ние вече с тъга, нашата младост сега е
във вечността!
Нека погледаме двама със теб
сега от брега
тихия залез на младостта…
,

© Димитър Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздрави и от мен!
    Писано в гимназията, актуално към момента...
  • и залезите имат своя красота, братле за хората, които могат да я оценят!
    но е рано още, мисля...

    поздравления!
  • Благодаря за насърчението. Интересното тук е, че това съм го писал много отдавна-като гимназист. Защо ли?...
  • Когато човек обича, младоста не остарява.
    Поздрави приятелю!
  • Лелее останах без дъх! Много е хубаво със силно усещане! Така красиво пишеш, талант за възхищение. Замисляш ме със стихът си...

    "И моят кораб доплува
    до последния бряг,
    все пак не е ли хубаво,
    че с теб сме заедно пак?!
    Нека в късния час
    за нищо с теб не тъжим,
    щастливи бяхме тогаз,
    а сега… да мълчим!"

    ...И отново прекрасено е !
Предложения
: ??:??