18.07.2012 г., 10:38 ч.

Надежда 

  Поезия
554 0 5

 

         “И ето, аз ви думам: има ад и мъка –

          и в мъката любов.”

                            П. К. Яворов, “На Лора”

 

Повярвайте ми – ад и мъка има...

Не в небесата някъде над нас.

Не някъде в пространствата незрими.

Не някога след сетния ни час...

 

Повярвайте – изгаря в тъмен огън

душата тук, по земния си път,

на кладата на болки и тревоги.

Или сред оня бесен водоврът,

 

под който пагубни подмоли чакат,

дълбани от измами и от грях,

в които дебне непрогледен мракът

и стене мъката, и лепне страх...

 

Повярвайте ми – мери с друга мярка

животът даже светлия ни ден.

И колкото е слънцето по-ярко –

по-черна пада сянката пред мен.

 

Повярвайте ми – всичко е измама –

дори медът на младостта горчи.

И пълна радост на земята няма,

и пеем със разплакани очи;

 

и щастието идва едноръко,

и куц късмет подире ни върви,

и срещите са миг преди разлъка,

сърцето в звездния си час кърви,

 

а раят крие аромат на пъкъл

и често ни проклинат с благослов...

Повярвайте ми – има ад и мъка.

 

Поне да има в мъката любов!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Силно!!!
  • Моите почитания за стойностните стихове!
  • Поклон!
  • "...а раят крие аромат на пъкъл
    и често ни проклинат с благослов...
    Повярвайте ми – има ад и мъка.
    Поне да има в мъката любов!"

    Братко... страшно точно си го казал! Щe клeкна на коляно прeд тeб, защото това коeто си написал e ИСТИНСКА ПОEЗИЯ! Това как да го оцeня, и аз нe зная, нe си за шeстобална систeма - 666! Админа нe дава... ами, само скромна 6-ка! Бог да тe поживи! Поздрав на Силистра!
  • Тук се спирам да прочета сериозна поезия. Контрастите са силни и правдиви, както е в живота! Поне любов да има, за да е по-поносим този свят!Да не губим надежда! Поздрави, Валентин!
Предложения
: ??:??