31.05.2007 г., 8:39 ч.

НАВИК 

  Поезия
645 0 4
 

НАВИК


И в мислите си да си честен.

Да стъпваш винаги нащрек -

дали и как ще си полезен

на онзи непознат човек,

от който жест на благодарност

не чакаш и защо е тя?

Злодея днес наказват с давност

и кичат го дори с цветя.

Но ти това ще преживееш

с остатъка от селска чест,

за който да тръбиш, не смееш,

че има власт над теб и днес.

Ще носиш в пазвата си скътал: -

овчарски глас, бразда от плуг.

И дълго ще се взираш в пътя,

довел те някога дотук,

където можеш отвисоко

да гледаш стария асфалт,

как бяга от града и блока -

назад в изгубения свят,

от който с мириса донесен

те лъхва мирис на жита.

И ти - по навик стар, унесен -

разтриваш нещо на дланта.

© Любен Стефанов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ,,Но ти това ще преживееш
    с остатъка от селска чест,''
    Нека спасим този остатък!!!

  • Искрен поздрав за прекрасния стих!
    Много образно,отлично!!!
    Браво!
  • Много образно и хубаво!
  • "...в изгубения свят...".Наистина изгубихме връзката си с онзи свят на простичките и обикновени неща, на красотата и естественото...
Предложения
: ??:??