Не съм се примирил, не се преструвам.
Не съм избягал и не чакам нещо
света да промени със чудо, вещо.
Не искам обещания да чувам.
Пред всичко илюзорно и зловещо
със слово се изправям, и бунтувам.
Единствено, аз вярвайки, жадувам
от искрения дух живот горещо.
Препускането за пари и власт
безумие е, деградивна страст,
в която, там, човека не видях.
В природата красива, в детски смях,
във влюбен поглед, в труд, в картина, в стих
безкористната истина открих.
© Асенчо Грудев Всички права запазени