НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ГЛУПАКЪТ
... разсмива ме глупакът, но не бих си позволил на стих да го осмея,
вървя край него с обич – благ и тих, по-лек дори от вятърче по кея,
дори си го прегръщам като брат! – прочел от мене повече романи –
щастлив е той във своя глупав свят, а аз – мъдрецът, мъкна живи рани,
додето цял ден в стихове мълча – и може би изглеждам някак ретро? –
единствено за своята бохча си мисли той – и, лаком, хълта в "МЕTRO",
реша ли покрай него да се спра, че да ме ръсне с врели-некипели,
бих си му дал и сетната пара! – да помълчи над книга – две недели.
И – важна клечка в глупавия свят, глупакът идва – и си тръгва глупав.
Смълчава се във мен един Сократ – и мъдрите безмълвици си трупа.
4 август 2023 г.
гр. Варна, 16, 35 ч.
© Валери Станков Всички права запазени