15.01.2012 г., 9:50 ч.

Неизпратените писма до дядо Коледа 

  Поезия » Философска
561 0 4

Години вече как не бях се връщал,

а Майка ми замина, затова

порутена е старата ни къща

и дворът е обрасъл със трева...


На прага спряло гущерче, което

учудено ме гледа с интерес

и шмугва се във стаята, където

с едно щурче сами живеят днес...


Вратата е отворена и зее

зловещо като труп, очакващ гроб...

... И Вятърът във къщата живее

със спомени от стария Живот...


Минавайки през паяжинна мрежа,

опитах се през Времето назад

да тръгна, но оказах се невежа -

отдавна бе погребан Оня Свят!...


Покрита с прах, от стенната икона

ме гледа Девата със майчина тъга,

защото тя, противно на Канона,

не вярва във Живот и след смъртта.


Безжизнено е малкото кандило

(от Божи Гроб донесено бе чак!)

и сгърчен, прегорял му е фитила,

и пак да пламне - също няма как!...


... Но както ровех в стари чекмеджета,

намерих: с връв пристегнати писма,

погледнах бързо Мама от портрета

и стори ме се, че намигна тя...


Полека ги развързах и издухах

годините в натрупания прах

и сълзи във очите ми нахлуха,

че тъжната им Тайна проумях:


в писмата бяха моите желания

към Дядо Коледа от детските ми дни -

там всички неизпратени послания

събирала бе Майка ми преди...


Отпуснах се направо на земята,

понеже не видях наблизо стол

и бавно се зачетох във писмата,

обвити във наивен ореол...


... И тъй успях, за малко, да се върна

на Детството във приказния Свят!...


... Едно щурче невидимо заскърца -

навярно скрито в старият долап...


11.12.2011  д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Като замисъл - чудесно, като изпълнение - иска още малко игра с римите. Но общото впечатление е положително. Поздравления!
  • Трогна ме! Свиден стих!
  • Картината от свидните спомени по миналото оживя пред мен!Хубав и образен стих!Поздравявам те!
  • Радвам се, че попаднах на страничката!
    Стихът ми хареса - ритмичен и образен.
    Потопих се в миналото, от което всеки пази свидни моменти!
    Поздрав!
Предложения
: ??:??