Вие често ме сънувате.
Ходите намръщен, отегчен.
Нощем тайно ме целувате.
Тъжен се събуждате без мен.
Вие даже не говорите -
гледате ме мрачен и студен.
С друг се смеете и спорите -
никога не сядате при мен.
В миг случаен необмислено
светва в погледа ви лъч.
Сън ли е или наистина
пак въпрос ме мъчи.
Знам, загадка северна
нравът ви е - вечен студ,
но, простете ми, за мене
вий сте просто темерут.
Заприличах аз на статуя
няма, седнала до вас.
Тръгвам вече, Принце златен,
без да ви погаля с глас.
Бях накрая малко груба,
но пък вие - леден сфинкс.
Е, оставям аз на друга
гатанката да реши.
Прах ще заличи лицето ви,
ще замре гласът ви тих.
Ще забравя и портрета ви.
Ще остане тоя стих.
Дебрецен 1990
© Мария Димитрова Всички права запазени