7.02.2012 г., 23:39 ч.

Неволите на едно прасе 

  Поезия » За деца
721 0 0

Как нараниха розовата Цанка!
Била ужасно пълна за прасе.
Приличала на хипопотамка.
Все мислела какво да се яде.

И Цанка взе, че се обиди:
"Как може тъй да ме ранят?!"
Премина на диета с миди:
"Ще видят те... Ще разберат,

че с морски миди и със раци
ефектно смъкват се кила.
Тогава да се смеят. Хей, неразбирачи!
Представа нямате от красота."

И стана със амбиции големи.
Света реши да покори
с пропорции и със премени.
Сланина почна да топи.

Но мислено само, защото
кой виждал е слабо прасе? 
Ти питай до тебе детето -
най-верен отговор ще ти даде.

От миди и от раци Цанка
премина на диета с плодове:
"Размерите да стигна на фиданка,
ще бъда най-красивото прасе!"

Диетата оказа се неефикасна.
На Цанка все ú се яде
и мисъл мина ú  опасна.
Идея страшна ú  дойде!

"Настъпи време да спортувам.
То вече няма накъде.
Да бягам ли, или да плувам?
Това пълнеене да спре!"

Но... фигурно пързаляне записа.
"Тук бъдещето е" - реши.
"По-елегантна ще съм и от Лиса.
Ще бъда шампионка може би."

И се получи "може би", защото
при опит недобър за пирует,
Цанка лошо се удари.
Ядоса се на глупавия лед.

"Спортът е нещо ужасно!
Най-незабавно да се забрани!
Кой обяви спортуването за прекрасно?
Това не са ли истински лъжи?"

           *      *       *
От този ден с диетите престана.
Спокойно Цанка си яде.
Не иска да е фина дама.
Е, всъщност тя си е прасе!

© Детелина Стефанова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??