19.01.2011 г., 14:20 ч.

Незабравен 

  Поезия » Оди и поеми
729 0 6

                               "Нашият народ има свой особен живот... –

                                 дайте му да се развива по народните си начала

                                 и ще видите каква част от обществения живот

                                 ще развие той..."

                                                             из "Народът – вчера, днес и утре"

                                                                                                 Христо Ботев

 

Ти беше първороден Ботйов син.

Яви се на Христовден - да възкръснеш!

Израсна горд и снажен исполин -

със красно чело, с воеводски устрем!


А бе светът от робство унизен

и чужд хомот народът ни търпеше...

Възправи се ти - стреснат, омерзен -

и с пълно гърло "Свобода!" крещеше -


за да те чуе спящият народ

и в него пак любов да се пробуди

към таз земя, под тъмен небосвод

кръвта попила на десетки луди!...


Със глас пробуди синьото небе,

а вятърът плющеше в знамената,

че трепна всяко българско сърце,

поискало да сети свободата!


А ти - бунтовен, песенен, крилат -

летеше пръв и в твърдата десница

държеше сабя... падна в битка млад,

изгрял над Вола в огнена зорница!

© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??