Безгрижен живот предстоеше.
В началото на края.
В края на лятото
и началото
на есента.
Вялостиви дни предстояха.
О, какви ги говоря?
Нима това не бе поредната година живот,
изпълнена с доза нехайство и проза.
Сивото ежедневие предстоеше.
Киселите и сбръчкани лица
на вече зажаднелите учители,
изживявайки последните си мигове
като диктатори и еретици
ме чакаха нетърпеливо.
Младите и нахъсани даскалки –
стриктно облечени,
а други неволно навлечени,
желаеха да изместят от тази кратуна
ненужните абсурди и пиянски спомени
с нещо образователно и доста антично.
Старите чанти пълни с комплекси,
тровиха живота си с шегите ми честни.
Обръщаха внимание на младежта проклета,
че били сме поколение на разруха и средства.
Че в нас нямало грам светлина,
че у нас има само тъмнина.
Че държавата ни от нас ще страда.
Че за нас нямало лек и отвара.
Но кажете ми честно,
чии грешка е това, щом поколението ни ужасно
е отгледано от таз сбръчкана госпожа,
която плюе своите деца?
Те са ни възпитали така!
Те ще са виновни за това!
Не се утешавам с напразни обвинения,
а по-скоро ви казвам
едно от различните мнения!
© Димитър Всички права запазени