Мозъкът на хипопопотама
е голям - тежи сто килограма.
- А мозъкът на два хипопотама?
- И той е толкова - сто килограма.
- А мозъкът на три хипопотама?
- Той пак е толкова - сто килограма.
- А мозъкът на сто хипопотама?
- И той е толкова – сто килограма!
Защото всеки хипопопотам,
си мисли само с своя мозък, сам.
Те не говорят, не четат, не пишат,
а само ходят, хранят се и дишат.
И затова,
макар да са отдавна на земята,
те още си живеят във блатата!
Ала при хората не е така!
На двама души, ако са сговорни,
се умножава мозъкът четворно!
На хората от моя роден град,
е мозъкът голям като палат!
А на народа ни – хиляда тона!
Това са повече от сто вагона!
А за човечеството пък дори не знам
какво число за пример да ви дам!
И преди нас които са живяли,
и те от своя опит са ни дали!
Четем и пишем, и се учим –
затова,
над земните и океански твари,
човеците са първи господари!
© Ангел Чортов Всички права запазени