14.01.2023 г., 12:41 ч.

Ода за киселото мляко 

  Поезия » Оди и поеми
273 0 0

Бацилус булгарикус, светъл пред тебе поклон,

че млякото кисело сивите клетки подхранва

и всичко ни иде отръки. Та кой небосклон,

по него щом греем с талант, от душа не се радва?

 

Далече известен е тоз чудодеен продукт

с природен заряд от питателна сила призната,

ала автентичен (не йогурт) той само е тук –

в страна на енергии и на духовност богата.

 

Могла би да стане мечтателен, радостен кът,

във който кахърите хората лесно забравят,

но с тежка е карма – да бъде все на кръстопът,

где завоеватели погледи алчни отправят,

 

че нямат ни кисело мляко, ни нашенски ум.

За творчески труд във гърдите се порив пробужда,

отвътре ни идва да викнем: «Да, bulgaro sum

и нищичко-нищичко българско не ми е чуждо.»

 

P.S. Сентенцията Homo sum, humani nihil a me alienum puto (Човек съм и нищо човешко не ми е чуждо, лат.) я дължим на римския драматург Теренций от II в. пр. н. е.

© Владимир Костов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??