Ода за строителя
(по Пеньо Пенев)
Искам да пиша за хората смели,
които работят на студ и на пек
и виждаме ги по високите скели,
и ги наричаме „птица-човек”.
Еснафът с ирония би ме погледнал:
„Хм, тоя се прави на наивен глупак...”
и удобно на мекия стол седнал,
спокойно ще пие своя коняк.
Липсва му тръпката – важно начало
за всички тези сериозни дела.
Във него откривам нещо заспало
даже, когато му чувам гласа!
Строители горди, пред кофражите лèти,
гръб на тези: бездушни, без страст!
И без да ви давам още съвети,
на работа утре ще дойда при вас!
© Русин Катански Всички права запазени
в строежа там - под синьото небе...
Ако живота като червей си намразил
ще ти наденем ангелски криле!