13.01.2013 г., 11:35 ч.

Ода за ЗАВОДА НА НАРОДА 

  Поезия » Оди и поеми
746 0 0

                                                   

                                                На стачкуващите работници

                                                от ВМЗ – Сопот

 

В една демократична ода

възпях ЗАВОДА НА НАРОДА! –

(макар човешката природа

да търси винаги изгода!)

                      

                           *

Обичам родната природа,

Града на Вазов и ЗАВОДА,

строен с парите на НАРОДА –

за братство, равенство, свобóда!

 

Но днес опразнен е ЗАВОДА

и безработен е НАРОДА!

Какво, че син е небосвода,

а демокрацията – мода!

 

Градивен труд кипя в ЗАВОДА –

пропука му се даже свода!

Каква ти повече угода...

щом банкрутирал е ЗАВОДА,

години хранил тук НАРОДА?!

 

                            *

Запитах човек от НАРОДА:

– Кои ограбиха ЗАВОДА?

 

Забравил своята природа,

напук на личната несгода –

е, нека се руши ЗАВОДА –

човекът хъркаше на пода:

 

"Управител и синдикати?

Приватизатори брадати?

Парламентарни дипломати?

Министри, редом с адвокати?

Регионалните величия

и политиците с отличия?

Сред височайшите особи

тук-там, за цвят, и местни сноби? –

в ръцете – с папки и закони;

в колите – с лъскави кокони;

в портфейли – с тлъсти хонорари..."

 

О, БОГ ОПАЗИЛ ТЕ, БЪЛГАРИЙО!

 

По демократската метода

май техен вече е ЗАВОДА,

чрез левчетата на НАРОДА,

без персонала на ЗАВОДА!

 

                          *

 

Но чуйте – има го ЗАВОДА,

защото има го НАРОДА!

И затова търсете сгода,

да не бъзикате НАРОДА!

 

 

 

 

© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??