На стачкуващите работници
от ВМЗ – Сопот
В една демократична ода
възпях ЗАВОДА НА НАРОДА! –
(макар човешката природа
да търси винаги изгода!)
*
Обичам родната природа,
Града на Вазов и ЗАВОДА,
строен с парите на НАРОДА –
за братство, равенство, свобóда!
Но днес опразнен е ЗАВОДА
и безработен е НАРОДА!
Какво, че син е небосвода,
а демокрацията – мода!
Градивен труд кипя в ЗАВОДА –
пропука му се даже свода!
Каква ти повече угода...
щом банкрутирал е ЗАВОДА,
години хранил тук НАРОДА?!
*
Запитах човек от НАРОДА:
– Кои ограбиха ЗАВОДА?
Забравил своята природа,
напук на личната несгода –
е, нека се руши ЗАВОДА –
човекът хъркаше на пода:
"Управител и синдикати?
Приватизатори брадати?
Парламентарни дипломати?
Министри, редом с адвокати?
Регионалните величия
и политиците с отличия?
Сред височайшите особи
тук-там, за цвят, и местни сноби? –
в ръцете – с папки и закони;
в колите – с лъскави кокони;
в портфейли – с тлъсти хонорари..."
О, БОГ ОПАЗИЛ ТЕ, БЪЛГАРИЙО!
По демократската метода
май техен вече е ЗАВОДА,
чрез левчетата на НАРОДА,
без персонала на ЗАВОДА!
*
Но чуйте – има го ЗАВОДА,
защото има го НАРОДА!
И затова търсете сгода,
да не бъзикате НАРОДА!
© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.