12.01.2017 г., 23:01 ч.  

Опознай гората - гатанки ( част първа) 

  Поезия » За деца
3588 1 2

Пчеличка

Кошера си зорко брани.

Склещиш ли я – мани, мани!

Бачка като работохоличка,

Малка пърхаща...? Пчеличка.

 

Жабок

Във блатата вдига врява.

Със мушички той обядва.

Принц е той големоок.

Кой е той! Жабок

 

Здравец

Боровете сенчица му пазят.

Буболечките го лазят.

Свеж, зелен красавец.

Той е ароматен...? Здравец

 

Коприва

Барнеш ли я – жили,

Таз дивачка докачлива.

Хич не хаби сили.

Туй е сигурно...? Коприва

 

Елен

Със сърничките другар.

На гората господар.

Със рога съм надарен.

Благороден съм...? Елен

 

Пъстърва

В бистрите реки живее.

Бързеите скачат с нея.

За рибари радост първа.

Пъстра е...? Пъстърва

 

Гъбите

Шапчици изплели...

и якички от дантели.

Никнат сред тревички.

Нямат си ръчички.

Що е то? Гъбите

 

Боровинка

Мъничка съм кат калинка,

сладичка като малинка.

Смела съм планинка.

Аз съм...? Боровинка

 

Дива коза

Скитам в планините.

Скачам по скалите.

Имам си рогца.

Дива съм...? Коза

 

Баба Меца

Лете с мазнинки се запасявам.

Зиме  в сън се отморявам.

Бъркам в кацата с медеца.

Аз съм...? Баба Меца

 

Пор

Хей! Не ме дразни...

че ужасно ще ти засмърди!

Хич не ми е зор...!

Аз съм гаден...! Пор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Петя Борисова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??