21.04.2007 г., 9:05 ч.

Орфей и Марица 

  Поезия
737 0 2
 

Орфей и Марица


О, музо, с непресъхваща лира,
помогни достойно да възпея,
с любов, що от сърце извира
него, боголюбеца, беса... Орфея.

Залюля ли го в люлка небесна
под покрова син Калиопа,
в нас мощта му светла проблесна,
покори ни пребъдна в Родопа.

Орфеевите песни омайни,
пред които дъха си стаяват
богини, богове незнайни,
днес отново душите ни сгряват.

В тях е тайнството вечно и спомен,
и безкрайни легенди тракийски.
Засукали от Бакхусово лоно
жречески предсказания питийски.

Него славим с чест във Европа.
В него влюбен безкрай е света.
Него - певеца мил на Родопа -
пазим ревниво в свойте сърца.

...................................................................

Извикай от изкусната си лира трели,
предречени от Берестида жрица -
със смъртни рани някъде край Хебър,
наречен днес всевечната Марица.

© ОрФи Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Моите поздравления!
  • Чета и не вярвам,че си толкова млад,на твоите години пишех по лексикони,не съвсем де ама...,страннно ми е Харесва ми,браво
Предложения
: ??:??