13.07.2011 г., 23:54 ч.

Панихида в Охрид 

  Поезия » Гражданска
487 0 1

Бистри извори вливат живот

на бездънното езеро.

Планините грижовно над него

издигат чела.

А сред пурпур и бисери

на вълните пенливите гребени

бреговете на Охрид  достигат

и... кротко струи светлина!

 

Само те, неспокойни, сиротни,

още странстват немигнали!

Как души на удавници

да намерят покой и земя?!

Манастирски камбани

ще им бият в ответ през годините

и Наум или Климент

ще им палят вовеки свещта!

 

Тъй е близо България...

ала тук те остават завинаги –

в Македония... в утрото слънчево,

в заревото над прашния път,

под върхари от мрамор,

като лъх на южняк през градините,

като буйния Вардар,

що плаче с трепереща гръд!

© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Браво, Мариан! Отлично си се справил с наистина трудна тематика. Много добра поетична форма и образност. Думите ти се забиха в мен като свредели.
    --
    Мир за покойните и утеха за близките им!
Предложения
: ??:??