Намазана съм с ярък грим,
Окичена съм с пъстри пера.
Нашарена съм като клоун.
Само ти не ме забелязваш.
Обръщат се тълпите след мен.
Обвита съм в шалове и воали,
Окичена съм с оредни и медали,
И стигащи до петите ми гердани.
Пъстра съм като амазонски папагал.
Загадъчна съм като райска птица.
Като паун разпервам пъстри крила.
И само ти не ме забелязваш…
Тълпата се обръща след мене.
Лицето ми е бяла гипсова маска.
Театрално пристъпвам: гледайте ме.
Аз съм кралицата на маскарада.
Свалям уморено грим и криле.
И този път останах птица в клетка.
Свалям брошките и ги забивам във вените.
Ти ме отмина. Дано поне капките забележиш...
© Ваня Накова Всички права запазени