12.06.2009 г., 9:09 ч.

Пиапонсия 

  Поезия
719 0 14

 

С метали и масла над Пиапонсия
връхлитаха пиратите зловещо,
разхвърлили жените даже стомните,
припалваха в параклисите свещи.

А в църквата убиваха... безбожници
и ужасите бълваха под пушките,
тъй празникът превърна се във грозна
касапница със хиляди намушкани.

През клонките на зрелите маслини
нагазваше безстрашен гладиатор, 
минаващ безпощадно през градините,
със жито и пшеница изпод лавъра.

А кошмарите си давех като кученца, 
без жалост - като ремък в тежко вино,
и сякаш не повярвах, че се случи 
убийството на моите роднини.

И гледах се безумен отдалеч - 
с една ръка от пет трептящи пръста, 
една ръка, студена като меч, 
която тъй безпомощно се кръстеше...

 

 

 


П.С. Пиапонсия - празник, посветен на Хелиос и Хорите, децата носят обвити във вълна разлистени клонки, така наречените ейресиони, Древна Гърция


© Димитър Димчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??