Произведението не е подходящо за лица под 18 години
Вечно пърхат в мен идеи
за момета по света.
Сред… цъфтящи орхидеи
и под палмови листа!
Но аз днес реших, че няма
да пътувам пак в Дубай,
нито… в Пукет и в Хавана,
та дори и до Хавай!
Аз - на глобуса ми вкъщи,
със затворени очи,
с лявото ми средно пръстче
си посочих ширини
по-встрани от остров Ява
и брега на Занзибар:
в наш’та, хубава държава,
в залива на Силистар.
Стегнах си за ден багажа:
потник, прашки, очила,
и след ден аз бях на плажа
с джапанките във ръка.
Вечерта над мен бе чудна,
зърнах няколко дъги!
Из прибоя стъпвах трудно
бос по топлите вълни.
Крачех бързо, и настигнах
стройно, русичко моме.
Поглед то към мен надигна:
не изглеждаше добре.
С безпокойство го попитах:
- Хапва ли му се калкан
в ресторанта - под върбите,
с малко Узо и айрян?
А момето ме погледна
сякаш съм Марлон Брандо!
Без въпроси то побегна
с мен в отсрещното бистро.
Седнахме на здрава маса
с лигавници във екрю.
С две чинии от пластмаса
и със дървено меню.
Аз - от век не хапвах риби,
но поръчах гол шаран
с малко - тигрови скариди
и домати с пармезан.
Пък момето беше скромно,
викна си една вода
със един калкан - огромен,
точно - няколко кила!
Узото - пристигна бързо.
Пийнахме по чаша, две,
и започнах… да навързвам
планове с това моме:
Бях страхотно любопитен
спрямо него - що така,
тъжно край брега се скита
с тези хубави крака!
И след литър - “Барбаяни”
(зеленикав етикет)
аз предложих - с Кака Ани
да си хапнем сладолед,
и… в хотела - да ми каже -
кво я мъчи този ден?
С моя крем да си намаже
червеникавият тен!
Хранех някакви надежди,
че ще случа на жена,
да свали пред мен одежди,
без да плащам за това.
Но момето… се усмихна,
и със мен не пожела,
даже и за… триста кинта
да си легне вечерта.
Удвоих… от раз парите
и добавих сто еврО,
да започнем край вълните
платоническа любов!
Този път… момето ахна!
Веднага се съгласи!
Със ръка към мене махна
и разпусна в миг коси.
Хукнах бързо към морето
със момето под ръка!
Да си бъбрим общо взето
за парите в любовта!
Но - преди да кажа нещо
на девойчето до мен,
то - прегърна ми горещо
двете мои колене!
Охнах тихо към звездите:
аз отдавна бях готов
да започна край вълните
”платоническа” любов!
Юри
Йовев
Октомври
2023 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени