13.11.2013 г., 20:53 ч.

По Перущенски 

  Поезия » Хумористична
1155 0 1

 

         ДИАЛЕКТ

 

С Гочу, фчеръ бяйми нъ пъзари

зъ мръфкъ нящу дъ си земим,

амъ па нъ камък нъ удари,

ич ни ни устанъ времи.

 

Седнъйми дъ пийним биръ

и пу два кибапъ нъ чувяк,

де тук , там и станъ икиндиъ

и пъзари станъ пущиняк.

 

Пъ си дойдойми фъф селу,

слязооми на анъ,гори

тъмън нъ времи жъ успейми,

приди Мисари дъ зътвори.

 

И си зейми врат бис кокъл,

и кифте с подпрафки праву

у дома жъ си приготвим,

на лузинкъ, къкту трябвъ.

 

Е тува е мъйстурлъкъ

от ништу няшту дъ нъпрайш,

пъ с кифте и врат, и ич бис ръци

нямъ кък дъ ни съ спрайш.

 

Вдъхновена от разговора на двама

кореняци от Перущица.

Диалектът е унукален и все още

актуален.

© Гинка Любенова Косева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??