16.05.2012 г., 16:11 ч.

Поема за периодичната система 

  Поезия » Оди и поеми
1823 0 2

Поема за Периодичната система

 

Химията изучава много неща:

елементи и сложни вещества,

взаимодействие със солната киселина

и разтворимост във вода.

Менделеева таблица и какво ли още не -

на всеки ученик от това му става зле.

Но вместо да гледаме песимистично,

защо просто не помислим по-различно?

За да ни бъде ученето лесно,

трябва да си го направим интересно.

Периодичната система била измислена от един руснак -

Дмитрий Менделеев се казвал този добряк.

В периодичната система фигурира всеки елемент -

това си е като официален химичен документ.

По свойства те са подредени,

в периоди и групи обозначени.

В подредба строга по броя протони,

наредени се в редици и колони.

Във всяко квадратче има данни за някой елемент,

по този начин се улеснява всеки ученик или студент.

Относителна маса, наименование и знак,

с така поднесена информация ще се оправи и глупак.

Има група вторична и главна...

И ето че химията е вече забавна.

Химиците обичат да умуват:

осем групи и седем периода съществуват,

елементите от номер петдесет и седем чак до седемдесет и две

са лантаноиди, запомни го добре.

А пък от осмдесет и девети до сто и тринайсти

са актиноиди, знай си.

Изброените по-горе в трета Б група присъстват,

но от системата просто отсъстват.

Малки са първи, втори и трети период -

това са знания за цял живот.

Големи са четвърти, шести и пети,

заредиха се много куплети.

Четвърти период, а пък и пети

са с по 18 елемента заети,

във шести има трийсет и два,

запомнете го добре, деца!

Радиоактивни елементи има

в седми период - дузина.

Във всеки период, след първия такъв,

алкален елемент е пръв.

Последен винаги някой инертен елемент бива.

Химията е наука красива.

Абе... Химия – иди я разбери!

Но колкото и странно да звучи,

за една нищо и никаква система

взехме, че написахме цяла поема!

© Михаела Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??